OWSIANKA INACZEJ
Lubisz płatki owsiane? W takim razie odkryj je w zupełnie innej odsłonie! Przedstawiamy trzy przepisy na wytrawne owsianki. Idealne na II śniadania i inne posiłki.
Większość miłośników owsianek przygotowuje jew wersji słodkiej z owocami,
Większość miłośników owsianek przygotowuje jew wersji słodkiej z owocami, orzechami czy kakao. Płatki owsiane na słono są równie smaczne i pożywne.
Są też ważnym naturalnym źródłem błonnika. Błonnik odgrywa ważną rolę w naszej diecie. Błonnik wchłania wodę, pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości nie dostarczając dodatkowych kalorii. Zdrowa dieta powinna być bogata w błonnik
z wielu powodów. Więcej o błonniku przeczytasz TU.
Owsianka pomidorowa z warzywami
Składniki:
- płatki owsiane
- pomidory w puszce lub sok pomidorowy
- por (biała część)
- cukinia
- seler naciowy
- marchewka
- papryka
- bakłażan
- pieczarki
- olej
- przyprawy: pietruszka, kminek, pieprz ziołowy, papryczka chili
Pokrój warzywa. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu: wrzuć marchewkę i pora. Podsmaż razem chwilę, dorzuć paprykę, seler naciowy, cukinię i bakłażana, pieczarki i płatki. Smaż wszystko razem. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie, wrzuć na patelnię pomidory lub wlej sok. Dopraw pietruszką, kminkiem, pieprzem ziołowym i papryczką. Duś razem, pod koniec smażenia odkryj pokrywkę, by odparować nadmiar płynu.
Owsianka z twarożkiem i świeżymi warzywami
Owsianka z twarożkiem i świeżymi warzywami
Owsianka z twarożkiem i świeżymi warzywami
Składniki:
- płatki owsiane
- ser biały
- jogurt naturalny lub kefir
- pomidor
- rzodkiewka
- szczypiorek
- zielona pietruszka
- seler naciowy
Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw do wchłonięcia wody. Przygotuj twarożek: zagnieć biały ser z jogurtem naturalnym lub kefirem. Posiekaj pietruszkę i szczypiorek i wymieszaj z twarożkiem. Do płatków dodaj twarożek, pokrojone pomidory, rzodkiewkę i selera naciowego. Dopraw do smaku i wymieszaj.
Owsianka ze szpinakiem i serkiem ricotta
Owsianka ze szpinakiem i serkiem ricotta
Składniki:
- płatki owsiane
- szpinak (świeży lub mrożony)
- cebula
- czosnek
- nasiona słonecznika
- serek ricotta
- olej
- sól, pieprz do smaku
- rozmaryn
Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju zeszklij cebulę. Dodaj szpinak, posiekany czosnek i rozmaryn. Pod koniec gotowania przełóż na patelnię serek ricotta i wymieszaj dokładnie ze szpinakiem. Dopraw do smaku. Połącz płatki owsiane z gotowym sosem szpinakowo-serowym. Posyp ziarnami słonecznika. Więcej przepisów w planie i poradniku żywieniowym od naszego dietetyka, który dołączamy do każdego zamówienia oraz na naszym profilu na fb
Spróbujcie koniecznie! Smacznego!
źródło:dbam-o-siebie.pl
Komentarze
Zostaw swój komentarz