Bogata w błonnik dieta Herbalife
Choć do niedawna sądzono, że błonnik pokarmowy jest dla człowieka substancją balastową, to dziś już wiadomo, że odgrywa on niezwykle istotną rolę dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jego spożywanie ma nie tylko korzystny wpływ na zdrowie, ale także zapobiega występowaniu groźnych chorób. Faktem jest, że nie ulega on trawieniu, jednak jest jednocześnie niezbędny do zachowania prawidłowego przebiegu tego procesu.
Choć do niedawna sądzono, że błonnik pokarmowy jest dla człowieka substancją balastową, to dziś już wiadomo, że odgrywa on niezwykle istotną rolę dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jego spożywanie ma nie tylko korzystny wpływ na zdrowie, ale także zapobiega występowaniu groźnych chorób. Faktem jest, że nie ulega on trawieniu, jednak jest jednocześnie niezbędny do zachowania prawidłowego przebiegu tego procesu. Błonnik pobudza perystaltykę jelit oraz pomaga pozbywać się zalegających w przewodzie pokarmowym toksyn, wiążąc je w masę kałową, która następnie wydalana jest z organizmu. Co więcej, zawartość tego składnika w posiłku zdecydowanie podnosi jego treściwość – dzięki spożywaniu bogatych w błonnik pokarmów łatwiej jest zatem kontrolować dietę, gdyż skutecznie eliminują one uczucie głodu, zapewniając sytość na dłużej. Już sama świadomość istnienia takiego elementu diety jest niezwykle ważna, dlatego w serwisie Herbalife zamieszczamy informacje na ten temat. Na tutejszym blogu można znaleźć więc sporo fachowej wiedzy na temat zdrowych sposobów żywienia czy produktów dietetycznych. Ten wpis poświęcamy błonnikowi – poniżej znajdują się informacje na temat ogólnych zaleceń jego spożycia, a także właściwości, zastosowania oraz podstawowych źródeł. Zapraszamy do lektury...
Zalecenia dietetyczne związane z błonnikiem
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzienne zapotrzebowanie na błonnik dla dorosłego człowieka wynosi od 20 do 40 gramów – wiele zależy od wieku, wagi oraz trybu życia danej osoby. Warto pamiętać, że szkodliwy może być zarówno niedobór, jak i nadmiar tego składnika w diecie. Nieadekwatne jego spożycie może wywoływać problemy jelitowe, takie jak wzdęcia czy zaparcia, które znacząco obniżają jakość życia. Dostarczenie do organizmu właściwej ilości błonnika reguluje natomiast pracę układu pokarmowego, wspomagając proces trawienia oraz ułatwiając wchłanianie zawartych w pożywieniu wartości odżywczych. Zapobiega ponadto występowaniu poważnych chorób, takich jak miażdżyca czy rak jelita grubego. Co istotne, błonnik dzieli się na dwie frakcje: rozpuszczalną oraz nierozpuszczalną w wodzie. Pierwsza z nich tworzy w żołądku delikatnie pęczniejący żel, dając nie tylko większe poczucie sytości, ale też pomagając oczyścić organizm z toksyn. Nierozpuszczalny błonnik z kolei wchłania nadmiar wody, pobudza perystaltykę jelit i eliminuje zalegające w nich resztki. Aby zachować odpowiedni balans, warto zastosować gotowe rozwiązania, takie jak dieta Herbalife. Składają się na nią pełnowartościowe, zbilansowane posiłki, które dostarczą odpowiednią ilość błonnika pokarmowego do diety.
Źródła błonnika w diecie
Zasadniczo najwięcej błonnika znajduje się w produktach zbożowych – najlepiej wybierać te, które pochodzą z możliwie niskiego przemiału, gdyż zawierają go w sobie najwięcej. Dobrym wyborem żywieniowym będą zatem mąki pełnoziarniste oraz powstające na ich bazie pieczywo, płatki czy makarony. Na ogół warto kierować się zasadą „im mniej przetworzony produkt, tym lepiej”, gdyż na każdym kolejnym etapie produkcji różnego rodzaju artykułów spożywczych stopniowo tracą one swoje cenne wartości odżywcze. Kolejną grupą bogatych w błonnik produktów są owoce i warzywa – warto spożywać jedne i drugie, jednak z uwagi na wysoką zawartość cukrów zdecydowanie lepiej ograniczyć liczbę jedzonych codziennie owoców na rzecz wprowadzenia do jadłospisu dużej ilości warzyw. Spożycie błonnika można kontrolować poprzez posługiwanie się szczegółowymi tabelami żywieniowymi i wliczając w bilans kaloryczny każdy jedzony produkt. Można także sięgnąć po gotowe rozwiązania w postaci bogatych w błonnik produktów Herbalife. Dieta oparta na naturalnych produktach i uzupełniana dodatkowo tymi koktajlami jest gwarancją zachowania odpowiednio zbilansowanego rozkładu mikro- i makroskładników. To najprostsza droga do tego, by lepiej się odżywiać, a dzięki temu – cieszyć się również zdecydowanie lepszym samopoczuciem na co dzień.
Komentarze
Zostaw swój komentarz