Łosoś z kolorowym pieprzem i suszonymi pomidorami
Uważacie, że tłuszcz szkodzi zdrowiu? Nie w tym przypadku! Kwasy tłuszczowe omega-3, w które obfitują tłuste ryby, tj. łosoś, makrela, sardynki i śledzie, to nie tylko balsam dla układu krążenia i naturalny przyjaciel odporności ale również skuteczny strażnik prawidłowej wagi
Uważacie, że tłuszcz szkodzi zdrowiu? Nie w tym przypadku! Kwasy tłuszczowe omega-3, w które obfitują tłuste ryby, tj. łosoś, makrela, sardynki i śledzie, to nie tylko balsam dla układu krążenia i naturalny przyjaciel odporności ale również skuteczny strażnik prawidłowej wagi
Dzisiaj coś dla miłośników ryb - pyszny Łosoś z kolorowym pieprzem i suszonymi pomidorami:
Składniki na 4 porcje:
- 4 dzwonki z łososia norweskiego ze skórą
- sól
- kolorowy pieprz
- oliwa z zalewy z suszonych pomidorów
- cytryna
- 10 dag pomidorów suszonych w oliwie
- 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
- szklanka grubo posiekanych świeżych ziół (natki pietruszki,estragonu, szczypiorku)
Dzwonki łososia oprószyć solą i lekko zmielonym pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić na 15 minut.
Suszone pomidory z odrobiną oliwy lub wody utrzeć na gładką masę w malakserze. Wymieszać z solą, pieprzem, ziołami i koperkiem. Dzwonka łososia ułożyć na w żaroodpornym naczyniu, posypać pieprzem w całości i piec ok. 15 min. w temperaturze 150 C.
Po upieczeniu lekko przestudzić. Posypać posiekanymi ziołami.
Porcja:390 kcal
Smacznego!
Komentarze
Zostaw swój komentarz