Jakie skarby kryją orzechy?
Od dawna orzechy uważane są za symbol szczęścia i mądrości. Były przysmakiem mędrców i intelektualistów. Nie bez powodu podczas świąt Bożego Narodzenia orzechy królują na naszych stołach. Mają zapewnić domowi dobrobyt, pomyślność.
Od dawna orzechy uważane są za symbol szczęścia i mądrości. Były przysmakiem mędrców i intelektualistów. Nie bez powodu podczas świąt Bożego Narodzenia orzechy królują na naszych stołach. Mają zapewnić domowi dobrobyt, pomyślność.
A czy wiecie, że orzechy ponadto są świetnym składnikiem wszelkich diet odchudzających?
Osoby na diecie często trzymają się od orzechów z daleka. Niepotrzebnie, bo orzechy mogą skutecznie pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, warto zatem zainteresować się orzechami nie tylko jako ozdobą i przekąską, ale przede wszystkim jako głównym składnikiem diety. Zwłaszcza tej odchudzającej.
Orzechy obniżają poziom "złego" cholesterolu
Już kilka orzechów dziennie wystarczy, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych , regulujących metabolizm i zapobiegających gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Szczególnie cenny jest zawarty w orzechach włoskich kwas alfa-linolowy oraz ubichinon z migdałów obydwa te związki przyczyniają się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu we krwi.
Ponadto orzechy są prawdziwą "bombą" witaminową, zawierają też znaczne ilości składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor. Już ok. 30 g orzechów lub migdałów zaspokoi dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę E oraz magnez.
Jeśli uczynisz z orzechów jeden z głównych składników tygodniowej diety, one odwdzięczą ci się piękną skórą, mocnymi włosami i paznokciami oraz smukłą talią. Bo chociaż zawierają dość sporo kalorii, to jednak za sprawą wspomnianych już nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych nie tuczą, tak jak kawałek czekoladowego tortu czy hamburger.
Orzechy obniżają poziom cukru we krwi
Poza utrzymywaniem w ryzach poziomu ?złego? cholesterolu, obniżają też poziom cukru we krwi, poprawiają pamięć i koncentrację oraz przeciwdziałają smutkom i lękom. Naukowo udowodniono, że osoby, które jadają orzechy w różnej postaci 5 razy w tygodniu są o ponad 20% mniej narażone na ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby serca.
Komentarze
Zostaw swój komentarz