DIETA IDEALNA NA LATO
Lato to okres, w którym nie odczuwamy głodu tak, jak w chłodne dni, dlatego możemy wykorzystać ten czas na zmianę diety. Jaka powinna być zatem idealna dieta na lato?
Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, spożywaj białko w zwiększonej ilości oraz ogranicz spożycie cukrów prostych. Pamiętaj o treningach i odpowiednim nawodnieniu organizmu - radzi nasz dietetyk Agata Ziemnicka Łaska.
Dieta na lato powinna być uboga w tłuszcz
Mięso zawiera witaminę A, zwaną eliksirem młodości, witaminy B2, B5 i B8 oraz selen i cynk, które powodują, że skóra jest gładka i nawilżona, a włosy odżywione i błyszczące. Mięso – głównie białe – jest bogate też w aminokwasy, wapń i żelazo. Wiemy jednak, że mięso zawiera również tłuszcz. Jak zatem pogodzić jedzenie mięsa z dietą? To proste! Unikaj pasztetu, parówek i tłustych wędlin. Jeśli jesz kurczaka, zrezygnuj ze skórki i wybieraj tylko chude jego części. Najbardziej polecam jednak mięso z indyka, ponieważ ma dużo mniej tłuszczu niż np. schab i możesz go używać do różnego rodzaju potraw.
Ważny jest także sposób jego przygotowania. Unikajmy smażenia na tłuszczu (maśle, margarynie, oleju itp.). Ewentualnie możemy zaopatrzyć się w specjalną patelnię, na której bez problemu usmażymy wszystko bez tłuszczu. Innym rozwiązaniem jest gotowanie albo pieczenie mięsa w piekarniku.
Lżejsze posiłki na co dzień
Oto kilka cennych wskazówek, które pozwolą przygotować zdrowsze i mniej kaloryczne danie:
- panierkę zastąp otrębami owsianymi albo pszennymi; posiadają ogromne ilości błonnika, który m.in.: przyspiesza przemianę materii, obniża stężenie glukozy we krwi, usuwa z organizmu toksyny, przyczynia się do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych, powoduje, że cholesterol nie wchłania się w dużych ilościach i daje uczucie sytości;
- jeżeli robisz mizerię, zamiast śmietany użyj odtłuszczony jogurt naturalny;
- białe pieczywo, zastąp ciemnym, pełnoziarnistym
W lecie zrezygnuj z ziemniaków i ryżu. W zamian nałóż sobie na obiad więcej sałatki albo surówki.
Dieta na lato z dużą ilością wody
Nie zapominaj, aby przez całe lato pić dużo wody (min. 1,5 l na dobę), bo ona szybko wyparowuje z organizmu. Najlepiej, jeśli jest to niegazowana woda mineralna. Możesz pić również herbatki ziołowe (bardzo zdrowa jest yerba mate, zielona herbata i biała herbata, która pobudza jak kawa). Pamiętaj, jednak, żeby nie pić ich za dużo, bo mogą przynieść odwrotny skutek. Dwie szklanki dziennie w zupełności wystarczą. I najważniejsze: unikaj cukru jak ognia! Do wody dodaj ulubione owoce, które wzbogacą smak oraz wodę w składniki odżywcze a Tobie dodadzą energii oraz orzeźwienia!
- Bardzo zdrowe i orzeźwiające latem są soki owocowe, ale nie te ze sklepu z butelek, które zawierają duże ilości cukru, tylko przygotowane samodzielnie. Kup trzy pomarańcze i jedną cytrynę, wyciśnij i wypij. Ta bomba witaminowa doda Ci energii na cały dzień!
- Zrezygnuj z napojów gazowanych, które mają niekiedy tyle kalorii, co solidny obiad.
- Zamiast podwieczorku albo drugiego śniadania wypij koktajl Herbalife, który zaspokoi uczucie głodu. Wybierz swoje ulubione owoce (np. kiwi, banany, truskawki, maliny, brzoskwinie), pokrój na drobne kawałki i wymieszaj w blenderze. Możesz dodać również odtłuszczony jogurt naturalny.
Dieta na lato bez kalorycznych przekąsek
Najbardziej zgubne są puste kalorie! Uważaj zatem na to, co podjadasz między posiłkami. Aby czuć się lekko przez cały dzień i nie odczuwać głodu, jedz regularnie – co 2-3 godziny. Wtedy nie będziesz musiała podjadać. Jeśli zdarzy się jednak tak, że poczujesz ssanie w żołądku, sięgnij po ulubione warzywo lub owoc (może być suszony). W międzyczasie przygotuj sobie bardziej pożywny i zdrowy posiłek. Doskonałym rozwiązaniem na zaspokojenie pokusy zjedzenia słodkiej przekąski są batony proteinowe Herbalife.
Pamiętaj o jednym: jeśli będziesz najedzona przez cały dzień, szybko zauważysz, że apetyt na słodkości się zmniejszy.
Lekka i zdrowa ryba na obiad
Aby nie czuć się ciężko w te upalne dni, ciężkostrawne mięso zastąp rybą. Jest tyle odmian, że na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ryby możesz jeść codziennie – najlepiej pieczone bez tłuszczu. Świetnie smakują z chrupiącą sałatą i sokiem z cytryny. Oprócz tego, że nie tuczą, są bardzo zdrowe, bo zawierają kwasy omega-3, witaminy A, D i E (głównie tłuste ryby) oraz witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo i magnez. Ryby poprawiają nie tylko stan zdrowia i wygląd ale i samopoczucie.
Pamiętaj - Aby czuć się lekko, ostatni posiłek zjedz 2-3 godziny przed snem.
Źródło: polki.pl
Komentarze
Zostaw swój komentarz