WIOSENNA SAŁATKA Z CYKORII

WIOSENNA SAŁATKA Z CYKORII 2017-03-09

Pierwsze zwiastuny wiosny witamy lekko, kolorowo - niech się rozgoszczą na dłużej! Sałatka z cykorii z rukolą poleca się na drugie śniadanie, podwieczorek lub jako pyszny dodatek do np. grillowanego kurczaka na obiad:)

Składniki na 4 porcje:

3-4 cykorie
listki rukoli (wg uznania)
2 pomidory
czarne oliwki (wg uznania)
szparagi (opcjonalnie)

2-3 łyżki oleju orzechowego (lub oliwy)
sok z cytryny
listki mięty do dekoracji
sól
pieprz

Z cykorii odciąć gorzką końcówkę. Pokroić. Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końce - same ułamią się w odpowiednim miejscu. Zblanszować. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidory i czarne oliwki.. Olej wymieszać z solą, pieprzem i polać składniki. Posypać miętą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę można urozmaicić wędzonym łososiem, serem feta lub posypać pełnoziarnistymi grzankami.

Porcja: 299 kcal
Przygotowanie: 15 minut